YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTE OKUMAK

Yurtdışında üniversite okumak; hedefleri yüksek olan, eğitim seviyesini bir üst düzeye taşımak ve prestij sahibi olmak isteyen kişilerin gelecek planları arasındadır.

Yeni bir kültür tanımak, yeni bir dili anadil seviyesine kadar öğrenmek, dünya vatandaşı olmak için yurtdışında üniversite okumak büyük bir adımdır. Yurtdışında eğitim almak; kişiye özgüven, yeni bir bakış açısı, yeni bir hayata başlama tecrübesi ve yepyeni bir çevre katar.

YURTDIŞINDA NASIL ÜNİVERSİTE OKUNUR?

Üniversiteler, başvuru için birikimli bir özgeçmiş ve kendini birden fazla alanda geliştirmiş bir öğrenci profili beklerler. Yurtdışında üniversite okumak, Türkiye’de olduğu gibi yalnızca bir sınava bağlı değildir.

Başvurulmak istenen okula bağlı olarak okulların tercih ettiği diploma türleri değişiklik göstermektedir. Bazı üniversiteler, lisans eğitimi kabulleri için IB (International Baccalaureate) diploması isterken bazı üniversiteler, başvurulan bölümle ilgili alınmış olan AP (Advanced Placement) skorlarını kabul etmektedir.

Ayrıca üniversiteler, uluslararası öğrencilerden dil yeterliliğini kanıtlamalarını istemektedir. Bunun için en çok tercih edilen yöntem IELTS sınavıdır. İstenen skor, başvurulan üniversitelere ve programlara göre değişiklik göstermektedir.

Yurtdışında Üniversite Okumak

YURTDIŞI ÜNİVERSİTE EĞİTİM SİSTEMİ

Yurtdışındaki eğitim sistemi, Türkiye’ye göre oldukça farklıdır. Başvuru şartlarına da yansıdığı gibi eğitim, sınav temelli değildir. Öğrencilerin üniversite eğitimlerine başlamak için girmeleri gereken merkezi sınavlar bulunmamaktadır.

Farklılıklardan bariz olanlardan biri de eğitim süresidir. Yurtdışında, ülkeden ülkeye değişebilmekle birlikte lisans eğitim süresi genellikle 3 yıl; yüksek lisans eğitim süresi ise 1 ya da 2 yıldır.

Yurtdışında üniversite okumak isteyen ancak başvuru şartlarını sağlayamayan uluslararası öğrenciler için de çözüm yolu bulunmaktadır. Ülkeden ülkeye değişen adıyla Foundation ya da Pathway programları; bu öğrencilerin, tamamladıktan sonra asıl eğitimlerine geçmelerini sağlayacak programlardır. Esnetilmiş kabul şartları sayesinde öğrenciler bu programlara başlayıp hayallerinin peşinden gidebilirler.

YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTE OKUMA ŞARTLARI

Yurtdışında üniversite okumak için yerine getirilmesi gereken şartlar ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bu yüzden eğitim almak istediğiniz ülkeye karar vermek atacağınız ilk adımdır.

Yurtdışında, üniversitelere giriş için merkezi sınavlar bulunmamaktadır. Her üniversitenin şartları farklı olabileceği gibi bu şartlar tercih edilen bölümden bölüme de değişebilmektedir. Üniversiteler, öğrencinin notlarından çok okumak istediği bölüm ile ilgili birikim ve donanımlarını göz önünde bulundururlar. Öğrencinin tercih etmek istediği bölüme olan ilgisi, merakı ve o alana duyduğu heyecan; üniversitelerin başvurularda dikkatini çeken unsurlardır. Ancak okumak istediğiniz üniversitenin niteliğine göre notlarınız ve dil yeterliliğiniz de önemli kriterler olacaklardır.

YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTE KABUL VE BAŞVURU ŞARTLARI

Başvurularda her okulun beklentisi farklı olabilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi okulların başvurularda aradıkları çok çeşitli özellikler bulunmaktadır. Listeleyecek olursak başvurular için gereklilikler aşağıdaki gibidir:

– Lise Diploması
– Transkript
– Niyet Mektubu
– Referans Mektupları
– CV
– Dil Yeterlilik Sınav Skorları
– Pasaport

YURTDIŞI DENKLİĞİ OLAN ÜNİVERSİTELER

Türkiye’de üniversitelerin denklik kriterleri, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından belirlenmektedir. YÖK denklik kriterlerine göre, dünya sıralamalarında ilk 1000 içerisinde yer alan üniversitelerin denkliğini kabul etmektedir. Eğitiminizden sonra YÖK’e denklik başvurusunda bulunarak denkliğinizi alabilirsiniz.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ

Yurtdışı üniversitelerde oldukça çeşitli bölüm seçenekleri sunulmaktadır. Öğrencilerin tercihlerinde popüler olan bölümlerden bazıları şu şekildedir;

– İşletme
– Psikoloji
– Mühendislik
– Yazılım
– Ekonomi
– Yönetim
– Mimarlık
– İç Mimarlık

Yurtdışında Üniversite Okumak

YURTDIŞI SINAVSIZ ÜNİVERSİTE

Yurtdışında üniversitelere yerleşmek için girmeniz gereken merkezi sınavlar bulunmamaktadır. Üniversitelerin istediği bazı sınavlar olabilmekle birlikte sınav skorları dışında da aradıkları nitelikler bulunmaktadır. Bu niteliklerden bazıları; katıldığınız sosyal proje ve aktiviteler, liderlik yaptığınız etkinlikler, okuyacağınız alanla ilgili olan birikiminiz, dil yeterliliğiniz…

YURTDIŞI ÜNİVERSİTE SINAVLARI

Üniversitelerin istediği sınavlar ülkeden ülkeye ve tercih edeceğiniz bölüme bağlı olarak değişebilmektedir. Üniversitelerin isteyebileceği sınavlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

IELTS (International English Language System)
– TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
SAT (Scholastic Aptitude Test)
– ACT (American College Testing)
LNAT (National Admissions Test for Law)
– LSAT (Law School Admission Test)
– MCAT (Medical College Admission Test)
– UCAT (University Clinical Aptitude Test)

YURTDIŞINDA ÜCRETSİZ ÜNİVERSİTE OKUMAK

Yurtdışında, Türkiye’de olduğu gibi eğitimin ücretsiz olduğu üniversitelerin sayısı oldukça azdır. Özellikle İngiltere, Amerika gibi eğitimde öncü olan ülkelerde üniversitelerin maliyetleri epey fazladır. Ancak kriterleri sağlıyorsanız, yararlanabileceğiniz burs programları bulunmaktadır. İngiltere Üniversiteleri için özel olarak hazırladığımız İngiltere Burs sayfamızı ziyaret ederek İngiltere’de geçerli burs programları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTE FİYATLARI

Yurtdışı üniversite fiyatları, tercih edilen ülke ve programa bağlı olarak oldukça geniş bir aralıkta değişmektedir. İngiltere ve Amerika üniversiteleri bu skalanın üst sınırını belirlemektedir. Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler ise en minimum maliyetleri ödeyeceğiniz ülkeler arasındadır.

YURTDIŞINDA BURSLU ÜNİVERSİTE OKUMAK

Yurtdışında üniversitelerin ve üniversitelerden bağımsız kurumların sunduğu çeşitli burslar bulunmaktadır. Gitmek istediğiniz ülke ve programa karar verdikten sonra onların özelinde bursları detaylı araştırabilirsiniz. İngiltere üniversiteleri için hazırladığımız İngiltere Burs sayfasını inceleyerek İngiltere için sunulmuş burs programlarına göz atabilirsiniz.

YURTDIŞINDA OKURKEN ÇALIŞMAK

Yurtdışında okurken çalışma izni ülkeden ülkeye değişmektedir. Lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrencilere ülkeler tarafından genellikle çalışma imkanı sunulmaktadır. Ayrıca bazı ülkeler lisans ve yüksek lisans eğitimleri sonrasında da 1 veya 2 yıl daha süreyle çalışma izni vermektedir.

Yurtdışında eğitim ve merak ettiklerinizin çok daha fazlası için MYEDUCOACH olarak buradayız!  [email protected] veya 0232 441 13 38 numaralı ofis hattımızdan (0552 441 13 38 – Whatsapp hattı) bizlerle iletişime geçebilirsiniz.