YLSY Mülakat Önerileri

Merhaba ben Elif Kondu, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği mezunuyum. Aynı zaman da Dokuz Eylül’de ısrarla yüksek lisansımı tamamlamaya çalışıyorum 😊 2019 Meb Bursiyeriyim. MTA adına yüksek lisans eğitimi almak üzere İskoçya’ya gidececeğim. Aslında İngiltere olmasını çok isterdim fakat okul ortalamam düşük olduğu için mucizevi bir şekilde alanımda en iyi üniversitelerden biri olan Herriot Watt üniversitesinden kabul aldım. Çok şanslı olduğumu düşünüyorum ve bu şansı bana sağlayan Myeducoach’a emekleri için ne kadar teşekkür etsem az 😊  IELTS sınavını da halledip Ocak ayında İskoçya’dayım 😊 Bu sürece gelinceye kadar geçmiş olduğu YLSY Mülakat tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım. 

 

YSLY Mülakat Aşamaları

Gelelim en heyecanlı kısım olan YLSY mülakat aşamasına. Bu yazıyı okuyan arkadaşlar gerçekten kendilerini çok şanslı hissetmeli çünkü ben mülakatta genel kültür sorabileceklerini mülakat gecesi öğrendim ve çok panik olmuştum. Biliyorum birçok arkadaşımız ‘’ama ben bütün hayatım boyunca sayısal okudum aman efendim edebiyattan ben ne anlarım’’ diyecektir. Bende öyle demiştim 😊 Evet arkadaşlar alanınız ne olursa olsun okuduğunuz kitaplardan, kitap yazarlarına kadar ve hatta ünlü düşünür, bilim adamları gibi önemli kişilerin sözleri dahi sorulabiliyor. Çoğu kişi bu kadar genel kültür ve edebiyat sorulmasına çok tepkili oluyor ve herkes bu şekilde söylüyor, mesela mühendislik öğrencisine edebi sorular sorulması gibi. Maalesef ki istesek de istemesek de mülakatın tarzı bu. O yüzden benim tavsiyem hiç vakit kaybetmeden ve panik yapmadan bir genel kültür taraması yapın. Tabi unutmadan güncel haberlere de bakın, ayrıca adına gideceğiniz kurumun kuruluş tarihi, kurucuları ve önemli etkinlikleri var ise bunları da bilmenizde fayda var.

Şimdiiii sıra benim mülakatımda. Şanslı olduğum konulardan biri de alanım için mülakata 24 kişinin çağırılıp 15 kişinin seçilecek olmasıydı. O yüzden baya ümitliydim. YLSY mülakatı bu sene ki gibi Ankara’da öğretmen evinde yapıldı. Uzaktan gelecek arkadaşların en azından bir gün öncesinde gidip orda kalmasını tavsiye ederim gerçekten nezih bir ortam ve fiyatı da gayet uygun. Hı unutmadan mülakat çatı katında yapılıyor ve nasıl olsa aynı yerdeyim hemen çıkarım diye son ana bırakmayın. Ben öyle yaptım ve nerdeyse aynı binadaki mülakatıma geç kalıyordum. Çünkü çatı katına sadece asansörle çıkılabiliyor.

Mülakat 4 er kişilik grupların salona alınarak yan odalara teker teker alınarak yapılıyor. Sakın etrafta söylenenlere kapılıp panik olmayın. Unutmayın sizin panik olmalarına neden olmakta bir eleme yöntemidir. Güler yüzlü olun ve gerçekten istekli olduğunuzu belli edin. Odaya il girdiğiniz andaki enerjiniz çok önemli. Ayrıca kıyafet konusunu da atlamak istemiyorum biliyorum ki herkes uygun kıyafet seçecektir fakat hatırlatmadan geçmek istemedim. Çünkü kıyafetiniz özeninizi gösterir.

Gelelim YLSY mülakat yapan kişilere. Mülakatta üç kişi oluyor arkadaşlar biri Meb‘den diğer iki kişi ise adına gideceğiniz ve alanınız hakkında soru soracak kişiler. Açıkçası size heyecan yapmayın, panik olmayın diyorum ama ben sanırım heyecandan ölmek üzereydim. İlk girdiğinizde sizden kendinizi tanıtmanız isteniyor. Nerden geliyorsun, nerde okudun, ne mezunusun gibi sorular. Ben bu kısmı anlatamadım çok heyecanlı olduğum için sanırım sadece adımı ve soyadımı söyledim. Jüride bunu anlamış olacak ki direk sorulara geçti. İlk önce Meb’teki kişi mantık sorusu sordu. Bu arada evet yanlış duymadınız arkadaşlar mantık sorusu da sorabiliyorlar. Ama korkmayın dikkatli bir şekilde dinlerseniz yanıtlayabileceğiniz sorular.

 

YSLY Mülakat Soruları

Bana sorulan sorular şunlardı:

1.Soru Seni yapayalnız karanlık bir odaya koysak ve bu odanın girişi olmadığını ve sürekli senin buradan çıkamayacağını söyleseler ne yaparsın?

Evet başta soru çok saçma ve çok mantıksız gelebilir ama önce sizin kafanız karıştırılmak isteniyor. Fakat istenilen cevap: Beni o odaya koydularsa mutlaka bir çıkış yolu da vardır ve ben o çıkış yolunu bulmaya çalışırım.

2. Soru ise genel kültür sorusuydu. 4 büyük dine göre kutsal sayılan şehir neresidir?

Cevap: Kudüs. Sanırım bunu herkes yapabilir. O yüzden panik yapmıyoruz 😊

3.Soru ki genelde üç soru soruyorlar genel kültür olarak. Dünya genelini düşündüğümüzde ilk okul, eğitim kurumu nerede kurulmuştur.

Cevap: ben bu soruyu bilememiştim arkadaşlar ve bilmiyorum demiştim. Mülakatın sonunda ise gitmeden bu sorunun cevabını çok merak ettiğimi ve öğrenmek istediğimi söylemiştim. Ve aslında Türkiye demek istediğimi söylemiştim. Evet arkadaşlar cevap Türkiye. Şanlıurfa ve Harran Üniversitesinin olduğu yerde kurulmuştur. Bu soruyu bilemedim diye çok üzülmüştüm ve soruyu soran beyefendinin sözlerini unutmuyorum ve umarım size de moral olur. ‘’Doğru bilmen yada yanlış bilmen önemli değil, biz ülkemizi yurtdışında temsil edebilecek ve döndüğünde bu öğrendiklerini ülkemiz yararına kullanabilecek, gözlerinde ışık olan öğrenciler arıyoruz.” demişti…

Daha sonraki sorularım ise alanımla ilgili sorulardı. “Hangi alanda çalışmak istiyorsun, neden bu alanda devam etmek istiyorsun ve çalışmak istediğim yöntemle ilgili sorular gelmişti “. Bunun gibi sorular soruldu. Ayrıca tez konunuza da çok dikkat ediliyor arkadaşlar; tezinizden de soru gelebilir. Genelde alanınızla ilgili de üç soru soru soruluyor. Bu sorular kurumunuzda çalışan kişiler tarafından soruluyor. Mülakat 15 -20 dakika sürüyor. Çok nadir daha uzun da sürebilir.

 

YLSY Mülakat Günü Çıkmış Sorular

Son olarak mülakat günü mülakattan çıkan arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla soruları paylaşmak istiyorum.

– Coğrafya kaderdir sözü kime aittir? İbn-i Haldun

– Sinekli Bakkal, Ateşten gömlek kitaplarının yazarı kimdir? Halide Edip Adıvar.

– Kulağına küpe takan Osmanlı padişahı kimdir? Yavuz Sultan Selim. Bu sorunun sebebine de bakın arkadaşlar ben yazarsam bayağı uzun sürecek.

– En son hangi kitabi okudun? Yazarı kim? Tavsiyem çok siyasi yazarlara girmeyin arkadaşlar gitmeden önce okuduğunuz güzel bir kitabı seçin .

– Yedi Güzel Adam kimdir? Cevap: Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay’dır. Sanırım TRT1’ de dizisi varmış bunun 😊

– Ek olarak, Atatürk’ün nufüsa kayıtlı olduğu yer, Çile kitabının yazarı, 15 Temmuz süreci, ilk takvim gibi genel kültür soruları da arkadaşlarımdan duyduğum sorular arasındaydı.

Son olarak arkadaşlar bu sefer kesin son 😊  Bazen de alanınızla ilgili genel kültür soruları sorulabiliyor. Mesela Ziraat Mühendisi iseniz; bu bölgede buğday yetiştirilir mi yada arpa yetiştirilir mi gibi. Türkiye buğday üretiminde dünyada kaçıncı sırada, bu üretim yeter mi gibi sorular 😊

Umarım her şey gönlünüzce olur arkadaşlar. Umarım size birazda olsa yardımcı olabilmişimdir. Hepinize başarılar diliyorum… Unutmayın stres yok , bu hayatta sizden değerlisi de yok 😊

Elif Kondu, Jeofizik Mühendisi, 2019 YLSY Bursiyeri