YLSY 2024
YLSY NEDİR?
YLSY (Lisansüstü Eğitim Öğrenci Seçme ve Yerleştirme) Bursu, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirli koşulları sağlayan öğrencilere finansman sağlamak amacıyla verilen kapsamlı bir ulusal burstur.
Yurtdışında okumak her öğrencinin hayalidir ve her öğrenci eğitimini en iyi okulda geliştirmek ister. Ancak yurtdışında eğitim bizim için zor olabilir. Öğrencilerin maddi olarak büyük maliyetlerle karşı karşıya kaldığı bir ülkede, eğitim almak isteyenler için bunları ödemek oldukça zor hale geldi. MEB, bu konuda öğrencilerin üzerindeki yükü azaltmaya kararlıdır.
Bu burs programı sayesinde yurtdışında burslu eğitim almak isteyen öğrenciler, mezun oldukları alana bağlı olarak dünyanın en iyi üniversitelerinde tam burslu eğitim alma olanağına sahip oluyor. YLSY bursu alarak yurt dışında öğrenim görecek öğrenciler sınavlarla belirlenmektedir.
YLSY BURSU;
Yurt dışında öğrenim gören lisansüstü öğrencilerin başvuru, seçme ve yerleştirme işlemlerini kapsar. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışı dil eğitimi ile yurt dışında alınan temel eğitimler de burs kapsamına dahildir. YLSY ile ilgili çeşitli açıklamalar ve sınav sonuçlarının adaylara duyurulması MEB sorumluluğundadır. Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan duyuru, adaylara yönelik bildirim niteliğindedir.
YLSY BURSUNUN AMACI NEDİR?
YLSY Bursunun amacı üniversitelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının yüksek eğitim profiline sahip insan ihtiyacını karşılamaktır. Lisansüstü eğitim bursu alan öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye’de zorunlu hizmetlerini tamamlamaları gerekmektedir. Öğrenciler dört yıl yurt dışında kaldıktan sonra kendi ülkelerine dönmek zorundadırlar.
YLSY 2024 BAŞVURU ŞARTLARI
Yakında yyegm.meb.gov.tr’ de 2024 yılı YLSY Kılavuzunda belirtileceği şekilde:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Başvuru tarihi bitimine kadar yurt içinde en az 4 (dört) yıllık eğitim veren fakülte/yüksekokul veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak (Başvurular sadece lisans mezuniyet bilgileri ile yapılmaktadır. Yüksek lisans ve/veya doktora mezuniyet bilgileri ile başvuru yapılamaz. Yurt dışında bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların denklik işlemlerini başvuru tarihinden önce tamamlaması gerekmektedir.),
- Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması “4 üzerinden 2.50” (4’lük sistemde notu olmayıp sadece yüzlük sistemde notu olan adaylar için “100 üzerinden 65,00″) veya daha yukarı olmak,
- 2019 ALES Sonbahar, 2020 ALES İlkbahar, 2020 ALES/2, 2020 ALES Sonbahar, 2021 ALES/1-2-3, 2022 ALES/1-2, 2023 ALES/1-2-3, 2024 ALES/1-2 sınav dönemlerinde yapılan ALES’te, tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 75 almış olmak,
- “Yüksek Lisans” ile “Yüksek Lisans ve Doktora” olan alanlar için 1994 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak, “Sadece Doktora” olan alanlar için 1991 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak,
- Yükseköğrenimi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
- Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış veya yapıyor olmak ya da erteletebilecek durumda bulunmak),
- Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak (Kontenjanlara yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenecektir.),
- Daha önce 1416 sayılı Kanun kapsamında yüksek lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış (doktora öğrenimini tamamlayanlar hariç) adaylar da başvurabilir. Ancak bu adaylar sadece doktora öğrenimi için burstan yararlanabilirler. Bu adaylardan bursluluğa hak kazananlar, yurt içinde veya yurt dışında öğrenime başlamadan önce mecburi hizmetini yaptığını belgelendirmek zorundadır. 1416 sayılı Kanun kapsamında doktora öğrenimini tamamlamış olanların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
- 2021, 2022 ve 2023 YLSY kapsamında kurum kontenjanlarına yerleştirilenlerin tercih yapmaları sistem tarafından engellenecektir.
2024 YLSY BAŞVURU
YLSY Bursu için başvurular yılda bir kez genellikle Ağustos ayı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığının REBUS (http://rebus.meb.gov.tr) adı verilen Resmi Burslu Öğrenci Sistemi‘nden ‘YLSY Başvuru İşlemleri’ sayfasından yapılır.
Adaylar, başvurularını ilan edilecek tarihler arasında REBUS üzerinden yapacaklardır.
Adaylar ödeme yapabilmek için REBUS’a giriş yaparak başvuru bilgileri ekranındaki bilgileri kaydetmeli. Ve “YLSY Başvuru İşlemleri” ekranına giriş yapması gerekmektedir. Adaylar başvuru ücretini tüm banka kartları/kredi kartları ile https://odeme.meb.gov.tr/ internet adresinden (Ödeme ekranındaki yönlendirmeler çok dikkatli okunarak takip edilmelidir.) ya da Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesinin “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası’ndan herhangi birine ATM veya bu bankaların internet bankacılığı vasıtasıyla YLSY SINAV BAŞVURU ÜCRETİ adı altında yatıracaklardır. Banka Şubelerinden tahsilat yapılmayacaktır.
YLSY BURSU NELERİ KAPSAR?
- Yurtdışında eğitim alacağınız okul ücretiniz
- Yaşam giderleriniz
- Yurt içi ve yurt dışı seyahat giderleriniz
- Konaklama ihtiyacınız
- Sağlık masraflarınız
- Sınav ücretleriniz
- Kitap, kalem vb. giderleriniz karşılanır.
YLSY 2024 YERLEŞME SONRASI
Kontenjanlara yerleştirilen adayların resmî burslu öğrenci statüsü kazanabilmeleri için aşağıdaki belgeleri teslim etmeleri gerekmektedir:
a) Taahhüt / Yüklenme senedi (1 adet)
b) Kefalet senedi (1 adet)
c) Kefillerin nüfus kayıt örneği (1 adet)
d) Kefillerin çalışma belgesi (1 adet)
e) Kefillere ait diğer belgeler
f) Askerlik durum belgesi (1 adet)
g) Yerleştirme sonuç belgesi (1 adet)
İstenen belgelerin “T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü, Emniyet Mah. Milas Sk. No:21, 06500 Yenimahalle/ANKARA” adresine eksiksiz olarak ulaştırılması gerekmektedir. İstenen belgeleri belirtilen süre içerisinde ulaştırmayan adaylar, bu yerleştirmeden doğan tüm haklarını yitireceklerdir. Yukarıda yer alan belgelerden ayrı olarak Bakanlık tarafından gerekli görülen ek belgeler de istenebilir. Yapılacak işlemler, belge teslim tarihleri ve istenilen belgeler ile ilgili duyurular http://yyegm.meb.gov.tr adresinden yapılacaktır.
YLSY HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
YLSY Burs başvurusu yapan öğrencilerin seçme ve değerlendirilmesi nasıl yapılıyor?
Ylsy Burs başvurusu yapan öğrencilerin seçme ve değerlendirilmesi 2 aşamadan oluşmaktadır.
İlk aşama olarak adayların;
-Lisans mezuniyet alanları
-Mezuniyet not ortalamaları
-Ales puanları dikkate alınarak diğer adaylara göre üstünlüğü belirlenen adaylar mülakata (sözlü sınav) davet edilir.
İkinci aşamada;
-ALES puanının %40’ı, sözlü sınav puanının %40’ı ile lisans mezuniyet notunun %20’si dikkate alınarak hesaplanmasıyla YLSY Puanı (yerleştirme puanı) oluşturulmaktadır.
-YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, aşağıdaki tabloda sözlü sınava girdikleri lisansüstü öğrenim grubunun içerisinde yer alan kurum kontenjanlarından tercih yapabileceklerdir.
Adaylar YLSY puan üstünlüğüne göre tercih ettikleri kontenjanlara yerleştirileceklerdir.
Program kapsamında yabancı dil eğitimi veriliyor mu?
Yeterli yabancı dil puanına sahip olmayan Ylsy bursiyerleri, yurt içi ve/veya yurt dışı dil eğitimi alabilirler. Bu eğitim isteğe bağlı olmakla beraber Milli Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir.
Kurslar,
a)Yurt içinde en fazla 12 (on iki) ay süreli,
b)Yurt dışında en fazla 6 (altı) ay süreli,
c)Yurt içinde kurs açılmayan diller için yurt dışında en fazla 12 (on iki) ay süreli olarak düzenlenmektedir. Bu sürede esas öğrenim (yüksek lisans/doktora) için üniversitelerin istediği yeterli dil puanını alamayan öğrenciler olursa, en fazla 6 aya kadar resmî burslu statüde uzatım hakkı verilebilmektedir.
NOT: Dil eğitimlerine ilişkin esaslar her yıl YLSY Kılavuzları ile belirlenmektedir.
Öğrenim süreleri ne kadardır?
Dil eğitimi için yurt içinde en fazla 12 ay, yurt dışında ise en fazla 6 ay
Yüksek lisans öğrenimi için en fazla 2 yıl
Doktora öğrenimi için ise en fazla 4 yıla kadar süre verilmektedir.
Fakat bu durum ülkelerin eğitim sistemlerine ve işleyişlerine göre farklılık gösterebilmektedir. (Örneğin; İngiltere’de yüksek lisans öğrenimi için 1 yıl, doktora öğrenimi için ise 3 yıla kadar süre verilmektedir.)
YLSY ile hangi ülkelerde eğitim alınabilmektedir?
Öğrenim görülebilecek üniversiteler Bakanlık ve YÖK’ün kabul ettiği Times Higher Education (THE), Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve/veya QS World University Rankings-Top Universities tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının herhangi birinde son 3 (üç) yıl içerisinde alan sıralamasında %60’lık dilim içerisinde bulunmalıdır. Bu ülkeler ve sıralamalarda bulunmayan yükseköğretim kurumlarından alınacak kabullere ilişkin değerlendirme MEB tarafından yapılmaktadır.
2024 YLSY zorunlu hizmet kaç yıl?
Öğrenciler adına öğrenim gördükleri kurumlarda;
a) Yurt içinde burslu olarak eğitim gördükleri süre kadar,
b) Yurt dışında burslu olarak eğitim gördükleri sürenin iki katı kadar süre mecburi hizmetle yükümlü olurlar.
YLSY 2024 başvuruları ne zaman?
2024 yılı için başvuru tarihleri yakında MEB tarafından YLSY 2024 kılavuzunda yayınlanacaktır.
YLSY dil şartı var mı?
YLSY bursu için dil şatı bulunmaktadır. Ancak gerekli dil yeterliliğine sahip olmayan adaylar burs kapsamında yurt içi veya yurtdışında dil eğitimi alabilmektedirler.
YLSY kaç tercih hakkı var?
Adaylar sınava girdikleri yüksek lisans eğitim grubunda yer alan kontenjanlardan en fazla 30 tercih yapabileceklerdir. Adaylar puan üstünlüklerine göre tercihleri arasından yerleştirileceklerdir.
YLSY bursu ne kadar?
YLSY bursu tüm eğitim ve eğitime bağlı tüm yaşam giderlerinizi kapsamaktadır.
MYEDUCOACH YURTDIŞI EĞİTİM YLSY BURSİYERLERİNE ÜCRETSİZ DESTEK VERİYOR!
YLSY Bursu ile yurtdışında eğitim alacak öğrencilerimize Myeducoach Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak tüm başvuru süreçlerinde ÜCRETSİZ danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. İngiltere başta olmak üzere Amerika ve Avustralya’da birçok üniversite başvurusu için öğrencilerimize kapsamlı bir danışmanlık hizmeti sağlamaktayız.
Danışmanlığımız kapsamında, okulların seçimi, üniversitelere başvuruların yapılması, kabul süreci, üniversite tarafından gerekli belgelerin düzenlenmesi, niyet mektubu ve CV’nin hazır hale getirilmesi yer almaktadır. Buna ek olarak öğrencilerimizin en önemli ihtiyaçlarından olan konaklamaların ayarlanması ve vize başvuru süreçlerini Myeducoach Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı bünyesince sağlamaktayız.
Myeducoach Yurtdışı Eğitim olarak okulunuzu seçme sürecinden yurtdışında eğitiminizi alıp ülkeye dönüşünüze kadar her daim yanındayız.
Meb Bursu ile yüksek lisans ve doktora eğitimi alacak tüm öğrenciler [email protected] veya 0232 441 13 38 numaralı ofis hattımızdan (0552 441 13 38 – Whatsapp hattı) bizlerle iletişime geçip sürece başlayabilirler.